In 7 stappen zelf melkkefir maken

Zelf melkkefir maken

  1. Doe 40 gram melkkefirkorrels in een glazen pot van 1 liter, gebruik een halve liter melk (verhouding 1/10)
  2. Dek de pot af met een kaasdoek of luchtdoorlatende doek, span de doek op met een elastiekje
  3. Plaats de pot op een rustig plaats, bij +/- 20° C
  4. Na ongeveer 24 uur, zal je merken dat de melk is verdikt
  5. Plaats een zeef boven een kom, giet de inhoud van de glazen pot uit in de zeef. Pers eventueel de kefirkorrels lichtjes uit met een houten lepel
  6. De overgebleven vloeistof in de kom is de kefirdrank, klaar om te drinken, men kan de kefirdrank eerst koelen of bewaren in de koelkast
  7. De kefirkorrels in de zeef gebruikt men opnieuw om een nieuwe batch aan te maken (start terug bij punt 1) 

Melkkefirkorrels, kefirbloempjes, kefirplantje, kefirbloemen
Melkkefirkorrels, kefirbloempjes, kefirplantje, kefirbloemen

Wat is kefir?


Kefir is een dikke, gefermenteerde melkdrank voor wie er niet bekend mee is. Het heeft een licht zure en ultra-romige smaak, vergelijkbaar met gewone Griekse yoghurt. Maar nog meer dan yoghurt bevat kefir een overvloed aan darmvriendelijke probiotica!

Dus, als je geïnteresseerd bent in kefir of op zoek bent naar een leuk project, probeer het dan eens! 

Wat zijn kefirkorrels?


Om aan dit melkkefir avontuur te beginnen, heb je wat kefirkorrels nodig. Kefirkorrels zijn de drijvende kracht achter het hele brouwproces en bevatten alle gisten en bacteriën die nodig zijn om melk te fermenteren tot een romige kefir.

Je hoeft geen kefirkorrels meer te kopen als je ze eenmaal hebt. Ze zullen blijven groeien en vele partijen kefir fermenteren.

Wat is de beste melk om Kefir mee te maken?


Afgezien van de kefirkorrels is het enige andere ingrediënt in dit recept melk! Gebruik om te beginnen gepasteuriseerde melk, maar stap geleidelijk over op rauwe melk na een paar weken acclimatiseren van je kefirkorrels aan hun nieuwe omgeving.

Wat het vetgehalte betreft, heeft volle melk de voorkeur, hoewel je in de loop van de tijd geleidelijk kunt overschakelen naar een vetarmere optie.

Tot slot, hoewel je koe- of geitenmelk kunt gebruiken om kefir te maken, heb ik alleen ervaring met volle koemelk.

Wat heb je nodig om Kefir te maken?


Hoewel het maken van kefir eenvoudig is en er geen gespecialiseerde apparatuur voor nodig is, heb je een paar algemene keukenbenodigdheden nodig.

  1. Pot van glas
  2. Roerlepel gemaakt van plastiek of hout
  3. Doek, keukenpapier of koffiefilters, of een fijngeweven doek
  4. Een grote niet-metalen kom
  5. Plastiek of kunststof bolzeef
  6. Pot voor het bewaren van kefir die gefermenteerd is

Hoe maak je Kefir thuis?


Reinigen van het materiaal: Gebruik gewone zeep, maak alles grondig schoon (vermijd antimicrobiële zeep). Ik heb het over de handen, glazen potten, lepels en al het andere!

Combineer in een grote glazen pot 1 eetlepel kefirkorrels en 4 kopjes volle melk. Dek de pot af met keukenpapier of een papieren koffiefilter. Om te voorkomen dat er insecten en stof binnendringen, zet deze vast met een rubberen band.

Gist gedurende 24 uur op een warme, donkere plaats 18 tot 28°C. Als je kefir een beetje is ingedikt en naar gefermenteerd ruikt, is hij klaar. Het is prima als je kefir is opgesplitst in geelachtige waterige wei. Het is slechts een teken dat je de fermentatietijd moet verkorten of de volgende keer meer melk moet gebruiken.

Plaats een brede niet-metalen kom onder een fijnmazig, niet-metalen bolzeef om te persen (een plastic vergiet is hier geweldig). Giet de afgewerkte kefir in het vergiet en duw het er voorzichtig doorheen met een plastic of houten lepel. De kefirkorrels blijven achter in het vergiet of bolzeef.

Begin een nieuwe batch: spoel de grote pot waarin je de korrels hebt gefermenteerd om en breng ze vervolgens opnieuw in. Start het proces opnieuw met verse melk.

Veel gestelde vragen over melkkefir

Hoe neem ik een pauze van het maken van kefir?


Geef je kefirkorrels verse melk, dek de pot af met keukenpapier of koffiefilters en plaats de pot in de koelkast. Dit vertraagt ​​het fermentatieproces aanzienlijk, waardoor je de melk slechts om de 1 tot 2 weken hoeft te vervangen .

Waarom zit er een geelachtig waterig laagje op de bodem van mijn kefir?


Dit is volkomen normaal! Wanneer de melk zich in lagen scheidt, betekent dit dat de kefir alles heeft verbruikt wat in de melk zit. Je kunt het vermijden door ofwel de fermentatietijd te verkorten of door meer melk te geven. Alles hangt af van je kefirkorrels, huistemperatuur en melk, dus maak je geen zorgen als het een paar porties kost om erachter te komen hoe je de beste kefir maakt.

Waarom moet je voor alles metaal-vrije materialen gebruiken?


Metalen kunnen de microbiële wereld van de kefir verstoren of schaden. Vermijd zoveel mogelijk contact van kefir met metaal.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van kefir?


Kefir bevat, net als andere gefermenteerde voedingsmiddelen, veel probiotica, die helpen bij de spijsvertering en de darmgezondheid. Omdat de fermentatie veel van de lactose in de melk afbreekt, kan kefir voor mensen met lactose-intolerantie gemakkelijker verteerbaar zijn dan andere zuivelproducten.

Is waterkefir hetzelfde als melkkefir?


Melkkefir en waterkefir zijn twee verschillende fermentaties die verschillende ingrediënten en kefirkorrels gebruiken. Waterkefir kan niet gemaakt worden met melkkefirkorrels.